Wednesday, 2 February 2011


10 Kebiasaan yang akan melemahkan OTAK

Otak kita akan dapat dimaksimalkan apabila kita mampu dan dapat mengatasinya.... Diantaranya adalah berusaha memaksimalkan bagian dari tubuh kita yang dominan, dan saya sendiri pun pernah membuntikannya.... Dan hasilnya pun terjadi peningkatan..... Juga, yang saya posting berikut ialah kebiasaan-kebiassan yang dapat melemahkan otak agar kawan-kawan semua dapat menghidari ataupun menjauhinya..... Semoga referensi ini bermanfaat....... by Okyuky

 


1. Tidak sarapan pagi-Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. 
Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya  kurang aktif.
2. Makan berlebihan-Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.
3. Perokok-Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘ Alzheimer’.
4. Penggunaan gula yang berlebihan-Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.
5. Pencemaran udara-Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.
6. Tidur berlebih-Tidur adalah bagus untuk mengistirahatkan otak tetapi waktu tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.
7. Menutup muka ketika tidur-Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.
8. Membiarkan otak bekerja sewaktu kita berada di dalam keadaan kurang sehat-Bekerja sewaktu anda kurang sehat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.
9. Kurang berimijinasi- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.
10. Jarang berfikir- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita. 

0 comments:

Post a Comment